Enten det er som svart som natten, toppet med melk og sjokolade eller liten, sterk og fyrrig. Vi er en kaffedrikkende nasjon, og det er nok bare finnene som slår oss i mengde.
Den første historien om kaffe er 1500 år gammel, og handler om en gjetergutten Kaldi som så at geitene hans ble så våkne og spretne av de røde bærene de spiste. Kaldi fortalte dette til en munk, som fattet interesse for dette og helte varmt vann over bærene. Kaffen har nok forandret seg siden da, og det kommer hele tiden nye typer. Ikke minst har utstyret for å lage kaffe hjemme videreutviklet seg. De fleste har nå gjerne flere alternativ til måter å brygge kaffe på, noe som også gjør at kvaliteten på hjemmebrygget har steget. Om kaffe er sunt eller farlig for deg, ser det ut som vi aldri blir helt enige om. Jeg tenker at det er som med mye annet - alt med måte.
Studentene er veldig høyt oppe på statistikken når det gjelder konsum av kaffe. Bare i den lille kaffebaren her på høgskolen drikkes det som sagt tusenvis, og da er ikke de flotte termokrusene våre medregnet. Det er stort sett filterkaffe det går mest av, men det ser ut til at flere og flere tipper over til den lyse og melkete siden. Og er det noe jeg har forstått, så er det at alle liker et hjerte eller en liten bamse i kaffe sin.
I alle kaffebarer jeg har jobbet i, har det bestandig vært en liten gjeng med espressodrikkere. Disse folka, gjerne menn, liker kaffen sin liten svart og sterk. Veldig ofte går samtalen høyt og veldig ofte om sport og fotball. Enhver kaffebar med respekt for seg selv, har en egen liten "espressogjeng", og høgskolen er intet unntak.
Nå når vi er inne i sommer månedene, har også de kalde kaffevariantene fått en oppsving. Kilovis med isbiter går over disken i alle former. Men visste du at du lett kan lage en deilig iskaffe hjemme? Kaldbrygget kaffe er superenkelt å lage. Alt man trenger er et kaffefilter, dobbel dose med en god og smaksrik filtermalt kaffe (ca 180 gram) og ca 1liter kaldt vann.