Undersøkelsen kartlegger forutsetninger og rammebetingelser for studentenes læring. Hovedformålet er å belyse psykososiale forhold og hvordan disse påvirker studiesituasjonen og hverdagen for øvrig. Hovedfunnene viser at majoriteten av studentene har det bra, men at de som har det dårlig, har det verre nå enn før.
44% av mannlige studenter og 32% av kvinnelige studenter i Østfold rapporterer at de har dårlig eller svært dårlig livskvalitet. Dette i kombinasjon med at kun 17% av de mannlige og 25% av de kvinnelige studentene i Østfold faktisk har søkt hjelp for psykiske vansker i løpet av det siste året, er bekymringsverdige resultater som vi tar høyst alvorlig.
Med utgangspunkt i funnene fra årets SHoT-undersøkelse, vil vi i SiØ ta med oss dette når vi planlegger videre tilbud til studentene ved HiØ og FiV. Vi vil ha fokus på sosiale aktiviteter og vil jobbe aktivt med å promotere disse slik at vi når frem med tilbudene våre til flest mulig studenter.
Rapporten er tilgjengelig for alle og kan lastes ned på
studenthelse.no

Hva gjør vi?
SiØ ønsker å bidra til at ensomhet og psykiske plager hos studentene går ned. For å få til dette jobber vi med å få på plass både forebyggende og rehabiliterende tiltak, tillegg til at vi allerede i dag kan tilby en rekke tilbud innenfor rådgivning, sosiale og fysiske aktiviteter:
Morgenprat
Mange synes det er krevende å organisere dagene sine. Det kan også være utfordrende å holde motivasjonen oppe. Vi tilbyr derfor en rask telefonprat med studentrådgiver om morgenen for å hjelpe deg med å starte dagen. Bestill morgenprat
her.
Walk & Talk
Tur og samtale med studentrådgiver. Perfekt kombinasjon for å lufte tankene. Bestill time
her.
Psykologordning
Vi har ansatt en psykolog i 80% stilling i samarbeid med Fredrikstad og Halden kommune. Studentrådgiver har mulighet til å henvise deg videre til psykologen. Bestill time
her.
ADHD-grupper
En gang i uka møtes en spesialpedagog og studenter til en times kunnskapsutveksling og felleskap om ulike utfordringer studenter med ADHD kan ha i sin studiehverdag.
Gratis utetrening
Vi tilbyr gratis utetrening for alle studenter med personlig trener Nina Tomter. Ønsker du å bli med? Det er bare å møte opp! Se tider i
aktivitetskalenderen vår. Nina tilbyr også kostholdsveiledning.
Pusterommet
Stressdempende avspenning som har som mål å hjelpe studentenes evne til å håndtere stress, som senker hvilepulsen og gir et pusterom i en hektisk studiehverdag. Lette tøyeøvelser og guidet avspenning.
Ukestart på campus
Formålet med gruppen er å skape et uformelt treffsted der studentene kan bli kjent med hverandre, campus og studiebyen. Møtene formes av studentenes ønsker og behov og av aktuelle temaer som kan være relevant å ta opp.
Prek og bli sprek
Prek og bli sprek er en uformell, ukentlig gåtur i gruppe sammen med andre studenter og personlig trener Nina hvor studentene kan prate om det de føler for. Vi jobber kontinuerlig med å få på plass flere aktuelle tilbud. Følg med på våre hjemmesider og vår aktivitetskalender. Send oss veldig gjerne et forslag dersom du har en god ide!
Noen tips til hva du kan gjøre selv!
- Bli med!
- Trenger du noen å snakke med? Ikke nøl med å bestille en time med en studentrådgiver. Du kan bestille time her.
- Del positive erfaringer eller opplevelser. Å dele positive erfaringer eller opplevelser med andre kan ha en positiv virkning på følelsen av ensomhet.
- Engasjer deg. Bli med i eller start et lag eller en forening. Finner du ikke en forening som passer for deg. Her kan du lese om hvordan du selv kan starte et lag eller en forening.
- Bo sammen med andre studenter i et kollektiv. SiØ Tilbyr flere ulike typer kollektiv ved begge campus – se alle våre botilbud her.
- Hold deg fysisk aktiv. Fysisk aktivitet fremmer god helse, gir bedre humør og søvn, mer energi og reduserer stress.
- Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, god søvn og godt humør.
- Pass på å sove nok. Søvn er viktig for at kroppen og hjernen skal fungere godt. Du finner gode råd for bedre søvn hos Helsenorge. Du kan også få tilgang til et assistert selvhjelpsverktøy for søvn ved å registrere deg her.
- Følg med i aktivitetskalenderen og bli med på det som skjer!