Norwegian (Bokmål) English 
Studentsamskipnaden i Østfold. Bedre sammen.
facebook hm
sio-logo

Allergimat hos SiØ SpisestederDette er et viktig tema som vi er oppmerksomme på hele tiden. Vi innser at vi alltid kan bli bedre og prøver å følge med på det som skjer av produktutvikling og forskning på området. For å ha et allergisikkert mattilbud handler det ikke bare om maten men også om rutinene på kjøkkenet, personalets kunnskaper og den generelle informasjonen som er tilgjengelig for spisestedenes kunder.

I det følgende gir vi en oversikt over det vi har og litt om hvordan vi har tenkt. Så vil vi understreke at dette ikke er noe som er statisk. Vi er innstilt på å tilpasse oss nye behov og krav bare det holdes innenfor praktiske og gjennomførbare rammer.

Det er hele tiden bemanning ved spisestedene som kan ta imot henvendelser og enten svare selv eller bringe spørsmål videre til driftsleder eller kokk. Dette er i tråd med Mattilsynets krav. Av erfaring kan vi legge til at det som oftest er sånn at den enkelte allergiker vet best hva man kan spise eller ikke.
 
Salatbaren er et variert tilbud til alle som har allergier i forhold til kjøtt, fisk, nøtter, gluten, laktose eller melkeproteiner. Salatbaren er åpen fra kl 10-14. Vi kan imidlertid ikke garantere at ikke klyper byttes mellom bokser. Er man ekstra følsom er det best å bestille direkte fra kjøkkenet
 
Frokostcerealer dekker også behovet for mange allergikere, i tillegg de som ikke tåler gjær.
 
Vi har til enhver tid glutenfrie bakervarer som smøres på bestilling, for å sikre ferskest mulig råvarer.
 
Alt brød skjæres på egne fjeler og med egne kniver på et definert sted på kjøkkenet. Dette for å unngå at rester/smuler av brød skal blandes med grønnsaker til salatbaren eller lunsjretter.
 
Sauser jevnes med Maizena. Det benyttes potetmel når det er et godt alternativ til hvetemel. Vi benytter andre alternativer enn melk i matretter hvor det er mulig, for eksempel kokosmelk eller soyamelk eller vegetabilsk fløteerstatning.
 
I matlagingen prøver vi å unngå krydder og tilsetninger med glutamat som mange også er sensitive for.
 
Vi benytter bare godkjente leverandører som deklarerer varene sine i henhold til norsk lovgivning. Vi vil gjerne understreke at vi ønsker at kundene spør oss til råds slik at vi kan tilrettelegge/servere i henhold til de spesielle behov som er. Det er fint om man kan bestille dette litt i forkant slik at vi får gjort en skikkelig jobb. Midt i lunsjtiden kan det være vanskelig å hjelpe til når spisestedet ellers er fullt av kunder.
 
Andre behov
Halal-mat har vi hittil bare levert på bestilling (eks.bioingeniørenes dåp). I det daglige har vi tenkt sånn at det viktigste er å ha tilbud uten svinekjøtt. Derfor er det alltid mat tilgjengelig med kylling, ost, reker eller fisk. Salatbaren fungerer som vegetartilbud. Dagens lunsjrett kan som oftest med enkle grep tilpasses vegetarønsker.
 
Vi tilstreber å merke matretter om de er laktose- eller glutenfrie og vi kan i de fleste tilfeller si om en rett eller noe påsmurt er fri for spor av nøtter.
 
Hovedbudskapet er: Spør oss hvis du er i tvil eller ønsker noe spesielt.
sio-logo beige
Høgskolesenteret på Remmen, 1757 Halden
Telefon: 69 60 84 00

E-post: studentsamskipnaden@hiof.no
Sosiale medier